Stapfoto
 
fotografieworkshop bij Stapfoto
Aan de slag met licht
De meeste vakanties zitten er op en dus is het weer tijd voor een flinke dosis inspiratie voor je fotografiehobby! 

Dit keer zoomen we in op licht. Om precies te zijn: op het verschil tussen hard en zacht licht. Beide soorten licht kun je maken met iedere denkbare lichtbron, of het nu zonlicht, een ledlamp of een flitser is. Maar hoe doe je dat?
Hard of zacht licht?
Om het verschil tussen hard en zacht licht te laten zien, maakte ik twee foto's in de studio, de een met zacht licht, de ander met hard licht. 

Op de eerste foto hieronder zie je zacht licht. De oplettende kijker zal opmerken dat dit eigenlijk een verkeerde benaming is. Wat je namelijk ziet zijn zachte schaduwranden. De overgang van licht naar donker verloopt heel geleidelijk. En dat is precies waar het om draait!

Hoe krijg je nu deze zachte schaduwranden? Heel simpel, door een grote lichtbron te gebruiken. Op deze foto deed ik dat letterlijk, door een softbox voor de flitser te plaatsen. Dat kan natuurlijk ook een parapluutje of een laken zijn. Van een kleine lichtbron van ca 10 x 10 cm, verandert deze flitser met zo'n "diffusor" ervoor, opeens in een lichtbron van in dit geval 60 x 60, namelijk zo groot als de softbox is. Het licht wordt nu verstrooit, zodat het de schaduwen opvult. 

Wat je ook kunt doen is die kleine lichtbron/flitser richten op het witte plafond of op een witte muur. Het licht kaatst dan van dat witte plafond of die witte muur terug op het model. Zo krijg je indirect een heel grote lichtbron en dus zachte schaduwen. 

Maar je kunt de lichtbron ook 'relatief' vergroten door hem dichtbij het onderwerp te plaatsen. Vergelijk het maar met iemand die ergens ver weg staat en naar je toe komt lopen. Hoe dichter hij bij je komt, hoe groter hij wordt. Hoe dichter de lichtbron bij het onderwerp staat, hoe meer het licht zich om het onderwerp heen kan werpen en hoe meer de schaduwen dus opgevuld kunnen worden.   

Datzelfde geldt voor onze natuurlijke lichtbron de zon. Een enorme bol die voor de mensen op aarde, door de enorme afstand waarop hij van ons af staat, maar een heel klein puntje is. En die dus hard licht / harde schaduwranden oplevert. Maar zelfs van zonlicht kun je zacht licht maken! Hoe? Door bijvoorbeeld een wit laken of een doorzichtscherm (wat vaak bij de '5 in 1' reflectieschermen zit), dichtbij je model te plaatsen. Dat laken of doorzichtscherm verstrooit het licht dan en maakt zo van dat kleine lichtpuntje aan de hemel een mooie grote zachte 'lichtbron'. 
Workshop fotograferen met de opzetflitser
Op de foto hieronder zie je 'hard licht'. Door een kleine lichtbron te gebruiken krijg je erg harde/scherpe schaduwranden.  

De grote valkuil is om het jezelf makkelijk te maken en altijd zo zacht mogelijk licht te gebruiken. Zodat je je geen zorgen hoeft te maken over harde schaduwen die naast of onder de neus en kin of op de achtergrond vallen. Toch schuilt daar een gevaar in. Diffuus licht is namelijk al gauw oninteressant.

Weer die vergelijking met de zon: als de zon achter de wolken schuil gaat, hebben we een heel grote lichtbron. De wolken dienen dan als "diffusor". Maar bewolkt weer levert vaak saai vlak licht op, en dus niet de meest interessante landschapsfoto's!

Het is dus de kunst om het licht zo te verstrooien dat er toch interessante donkere partijen in het beeld aanwezig blijven. Die vorm aan het onderwerp geven. Die het portret, zeker bij mannen, interessanter maken. Zonder dat harde schaduwranden het beeld verstoren. 

Let er wel op dat de camera minder contrast (verschil tussen zwart en wit) kan overbruggen dan onze ogen. Dat betekent dat waar jij nog doortekening ziet in de schaduwen, je dat op de foto misschien niet meer ziet. Dat hoeft niet altijd een probleem te zijn, maar soms is het dat natuurlijk wel. Controleer dus altijd het histogram!

Niet voor niets heb ik in de header van deze nieuwsbrief een foto van een etalagepop gezet. Ze zijn tweedehands soms voor een prikkie te koop. Het zijn prachtige objecten om mee te oefenen als het gaat om hard of zacht licht!
Creatieve foto's van sporters maken
Samen oefenen
Heb je geen zin om in je eentje te experimenteren? Of wil je een boost aan je fotografie geven? Omdat je vastloopt in "steeds hetzelfde trucje"? Dan ben je natuurlijk van harte welkom bij een van de leuke creatieve workshops van Stapfoto.

Op 16 september trappen we het seizoen af met een workshop waarbij we creatieve foto's van sporters gaan maken. Met flitslicht, ledlicht, lightpainting, water, vuur en rook.

Wil je de geheimen van het maken van anders-dan-anders foto's ontdekken? Zonder dat je met Photoshop aan de slag hoeft? Pak dan je camera en experimenteer tijdens deze workshop met verschillende lichtbronnen, technieken en instellingen. Zodat je alledaagse scenes om kunt toveren naar foto's die tot de verbeelding spreken! 

Let op: deze workshop wordt in deze vorm maar eenmaal gegeven. Om zoveel mogelijk scenes de revue te laten passeren, is er dit keer een extra begeleider aanwezig. Zo kunnen we in twee kleine groepjes werken en tweemaal zoveel doen dan tijdens de reguliere workshops. 
Aanmelden workshop sporters
Workshop portretfotografie sporters
Creatieve foto's van sporters maken
Trash the dress op unieke locatie
Op 23 september gaan we met een klein groepje (4 tot maximaal 6 mensen) een (zaterdag)middag aan de slag op een werkelijk unieke locatie!

Heeeeel lang geleden was er tussen Epe en Heerde een fantastisch openlucht zwembad, de Wijerd. Jeugdsentiment..... Dat zwembad bestaat helaas niet meer, maar het water is er nog wel! Na overleg met de huidige eigenaren van deze plas en een proefshoot daar, mogen we op dit priveterrein fotograferen. 

Een super mooie kans om de derde 'trash the dress' workshop van dit jaar te plannen dus! 

Wat gaan we doen? We werken zowel met natuurlijk licht als met flitslicht. Al doende levert dit prachtige plaatjes op van ons model die met haar mooie jurk het water in gaat.  

Veel mensen gebruiken de flitser alleen binnen als het (te) donker is. Of overdag alleen als invullicht. Om bijvoorbeeld te voorkomen dat iemand die met de rug naar de zon staat te donker op de foto komt. Vaak zijn ze niet echt tevreden over het resultaat.

Maar er is zoveel meer mogelijk! Door de persoonlijke aanpak heb je na deze workshop de instellingen van de flitser onder de knie zodat je je creativiteit de vrije loop kunt laten gaan. 
Aanmelden workshop trash the dress
Fotografie workshop trash the dress
Trash the dress workshop fotografie
Lightpainting
De twee boeken die ik over lightpainting schreef, zijn inmiddels uitverkocht. Maar gelukkig hebben we de workshops nog ;-).

Op 27 september is het weer tijd voor een inspirerende avond lightpainten op het strand van het Veluwemeer. Dat is iedere keer weer een feestje! 

Zoals jullie van mij gewend zijn is dit geen workshop waarbij ik alleen maar dingen voor zal doen, terwijl jullie "op het knopje drukken". Dat doen we natuurlijk ook, maar het is vooral een echte WORKshop. Waarbij je onder mijn begeleiding zelf aan de slag gaat met het maken van lightpaintfiguren. Waarvoor je natuurlijk mijn lightpaintspullen mag gebruiken!

Meer informatie over deze workshop vind je op mijn website: Workshop lightpainten.
Aanmelden workshop lightpainting
workshop lightpainting
Workshop lightpainting
Voor de mensen die van natuurfotografie houden, is er dan op 17 oktober alweer de volgende workshop: Lightpainting nature. Waarbij we in het bos aan de slag gaan met verschillende lichtbronnen. Een avond vol inspiratie en plezier. Zoals een van de deelnemers zei: “De avond vliegt voorbij!” 

Als je deze lightpainttechniek eenmaal in de vingers hebt, kun je die natuurlijk overal toepassen. Zoals ik dat deed op de oude deel van onze vakantieboerderij... 

We werken tijdens deze workshop met heel andere attributen dan tijdens de standaard workshop lightpainting. Dus als je die al gedaan hebt, dan is dit een mooie aanvulling daarop. Maar de workshop is ook zeker te volgen voor mensen die geen enkele ervaring met lightpainting hebben!
Aanmelden workshop lightpainting natuurfotografie
Workshop lightpainting bij natuurfotografie
Workshop lightpainting bij natuurfotografie