Stapfoto
 
fotografieworkshop bij Stapfoto
Een prikkelende titel
Een nieuwsbrief met een prikkelende titel... Waarom denk ik dat begrijpen hoe dingen werken in de fotografie, zal leiden tot meer creatieve foto's? Je leest het in deze nieuwsbrief!

En, tadaaaa..... Ik geef gratis workshops weg! Lees gauw verder om te zien hoe je hiervoor in aanmerking kunt komen!
 
Een foto die vragen oproept
Over bovenstaande foto kreeg ik meermalen de vraag hoe ik die gemaakt heb. In dit artikel ga ik jullie het geheim verklappen! Door middel van een stukje theorie.... Want zonder kennis over kleurenleer, had ik domweg nooit bedacht om deze foto te maken.  

Kennis van de theorie is volgens mij dus onontbeerlijk. Zodra je begrijpt hoe iets werkt, is het effect immers logisch. Dat geeft zoveel meer ruimte voor creativiteit! 
De kleurencirkel
Model Daphne staat hier voor mijn camera met drie flitsers op haar gericht. Met voor iedere flitser een gekleurd filter. In de kleuren rood, groen en blauw.

Hoe kan het dan dat zij normaal van kleur gebleven is, en er op de achtergrond groen, magenta, cyaan en oranje te zien zijn? En geen rood en blauw?

Daar komt de theorie rond kleurenleer om de hoek kijken. Als je naar de kleurencirkel voor licht hieronder kijkt, dan zie je dat alle kleuren samen wit licht vormen.

Ook daglicht is wit licht. En je hebt het vast wel eens gezien, als dat licht breekt door glas of kristal, dan krijg je een regenboog. Dan worden alle kleuren uit elkaar getrokken en zichtbaar. Zodra ze weer samen komen, is het licht weer wit.
 
Terug naar de foto van Daphne. Dat zij neutraal van kleur blijft, komt dus doordat zowel het rood, als het groen als het blauw op haar gezicht vallen. Die drie kleuren samen vormen wit licht hebben we net gezien. 

Maar de achtergrond dan met al z’n kleurtjes? In het schema met de drie primaire kleuren rood, groen en blauw, zie je ook de secundaire kleuren. Magenta, cyaan en geel. Magenta ontstaat als blauw en rood licht over elkaar heen vallen.

Cyaan ontstaat als blauw en groen samenkomen en geel is een combinatie van rood en groen licht. Omdat niet alle filters en lampen uit 100% rood, groen of blauw bestaan, maar er ongewild vaak toch iets van een andere kleur in zit, ontstaan afwijkingen in het magenta, cyaan en geel. Zo is bij de foto van Daphne het geel meer oranje geworden.

Ik heb even een filmpje gemaakt om te laten zien hoe dit in de praktijk werkt. We fotograferen een wit hoofd van piepschuim, wat vaak in etalages van opticiens gebruikt wordt. 
 
Uitleg aan de hand van de praktijk
Links van de pop staat een flitser met een blauw filter, wat links van het midden staat een flitser met een groen filter en rechts een flitser met een rood filter. Je ziet dat het hoofd echt wit gebleven is.

Links van het hoofd zie je cyaan op de achtergrond, een samenvoeging van blauw en groen. En dat klopt: helemaal links staat blauw licht, links van het midden staat groen licht. Die twee kleuren vallen samen op de witte achtergrond. Het rode licht maakt de schaduwvorm op de achtergrond. Dat rode licht komt van rechts en wordt tegengehouden door het witte hoofd. Waardoor achter het hoofd een schaduw ontstaat. 

Rechts zie je eerst magenta, de combinatie van blauw en rood licht. Het blauwe linker licht valt achter de pop langs, het rode licht staat rechts en valt dus samen met dit blauw. Het groene licht wordt tegengehouden door het hoofd en zorgt voor de schaduwvorm op de achtergrond.

Helemaal rechts zie je geel, de samenvoeging van het groene licht wat in het midden staat en het rode licht wat rechts staat. Hier is het de blauwe kleur die de schaduw op de achtergrond veroorzaakt, het blauw raakt hier de witte achtergrond niet.

Daar waar geen blauw en ook geen groen licht op de achtergrond valt omdat het licht met die kleuren door het hoofd tegengehouden wordt, zie je alleen rood licht.

Met behulp van het filmpje kun je hier nu zelf mee experimenteren. Wissel bijvoorbeeld de kleuren om, en voorspel eens wat er dan gebeurt? Dat hoeft natuurlijk niet met flitsers, dan kan ook met led-/zaklampen met een gekleurd filter ervoor. Veel speelplezier!
Creatieve foto's van sporters maken
Workshop plons vernieuwd!
Op 23 november staat voor het eerst de volledig vernieuwde workshop "High speed, plons en paintsplash" op het programma. Het is een samenvoeging van meerdere workshops, waar iets extra's aan toegevoegd is. Je krijgt er dus 3 voor de prijs van 1.

We gaan aan de slag met de met water gevulde ballonnen die uit elkaar spatten, met voorwerpen die we in water gooien en met verf en ecoline.

En van dat alles maken we super gave foto's. Spelenderwijs leer je hoe je kleur toevoegt aan de foto's. En hoe je ervoor zorgt dat die kleuren bij elkaar passen.  

Maar we doen natuurlijk veel meer. Zo leer je al doende werken met ledlampen en flitsers. In de praktijk. Zodat je deze foto's ook thuis kunt maken. 

Zin in een leuke spetterende en leerzame workshop? Je bent van harte welkom! Aanmelden kan via de knop hieronder. 
Aanmelden workshop Plons
Vakgroep fotografie
Ben je al wat verder op de weg van fotografie gevorderd? En wil je meer dan het volgen van alleen losse workshops? Meer de diepte in, meer inspiratie, meer je eigen stijl ontwikkelen? Samen met een ontzettend leuke groep mensen? Die regelmatig ook buiten de vakgroepbijeenkomsten in kleine groepjes op pad gaan? Waar we af en toe een gastdocent regelen? Dan is de Vakgroep iets voor jou! 

De inschrijving voor de vakgroep 2024 staat sinds deze week weer open! Wil je overleggen of dit iets voor je is, neem dan even contact met me op via de mail. Maar wacht niet te lang, de vakgroep is echt het paradepaardje voor mensen die weer een stap verder willen met hun fotografie. En zit dus ieder jaar snel vol. 
Trash the dress workshop fotografie
Ik geef gratis workshops weg!
Howel ik als kind al fotografeerde, startte ik pas vele omzwervingen later in 2004 met Stapfoto. Dat betekent dat we volgend jaar een feestje te vieren hebben! 

Dat feestje vier ik natuurlijk niet in m'n eentje. Het is dankzij jullie dat ik al zolang mag fotograferen en vele cursussen & workshops heb mogen geven. 

Ik heb de vraag al uitgezet in de besloten Facebookgroep die ik lang geleden oprichtte (en die in coronatijd in slaap gevallen is.....): "Welke workshop zou jij cadeau willen krijgen?" Onder degenen die op die vraag gereageerd hebben, verloot ik een aantal workshops.

Ben je nog geen lid van deze Facebookgroep en wil je wel meedingen naar een gratis workshop? Meld je dan nu aan voor deze groep (die we nieuw leven in gaan blazen met het delen van tips en trics) en vink daar je keuze aan. Je mag ook zelf een workshop toevoegen die er nog niet bij staat. Het is de 2e post in de tijdlijn, je komt de vraag vanzelf tegen.

Gezien de duizenden abonnees op deze nieuwbrief ding je helaas niet mee door een reply op deze mail te sturen. Domweg om mijzelf te beschermen tegen een overlopende mailbox.... 

Ik zie jullie reactie graag tegemoet! De prijswinnaars krijgen nog deze maand persoonlijk bericht zodat zij de datum vrij kunnen houden in hun agenda's.