Share
Voorvertoning
Have issue viewing this email? Click here
Tegen de zon in fotograferen
Als ik vroeger tegen de zon in fotografeerde, kreeg ik steevast te horen: "dat gaat niet goed Liesbeth, je moet zorgen dat je de zon in de rug hebt". Eigenwijs als ik ben, ging ik toch gewoon m'n eigen gang, tegen de zon in dus ;-)


Bovenstaande foto is bijvoorbeeld genomen bij mijn vijver. Tegen de zon in. Door tegen de zon in te fotograferen, fotografeer je ook tegen de reflecties op het water in en krijg je deze bokeh = bollen op de achtergrond. Laat ik dat nou mooier vinden dan een egale achtergrond!

Ook onderstaande foto is gemaakt tegen de zon in. Waardoor een wat dromerig sfeertje ontstaat. Zou je dit fotograferen met "de zon in je rug", dan krijg je een heel contrastrijke foto met harde schaduwen. Dat vind ik niet mooi. Kwestie van smaak. 
 


Wil je randjes om een portret of zoals ik om onze hond? Spelen met lange schaduwen? Tegen de zon in fotograferen dus! 


Hoe doe je dat nu, tegen de zon in fotograferen? Op je camera zitten meestal drie lichtmeetmethodes. De matrixmeting (ook wel meervlaksmeting genoemd), de centrumgerichte meting en de spotmeting.

Over het algemeen zijn de resultaten met de matrix/meervlaksmeting prima. Behalve als je met tegenlicht fotografeert! Dan wordt je onderwerp namelijk zwart, het wordt een silhouet. De camera ziet in die situatie heel veel licht de camera binnen komen en denkt dan: "Oei wat veel licht, gauw het diafragma sluiten of de sluitertijd verkorten!".

Alleen, jij wilt juist veel licht! Wat je dus moet doen, is ervoor zorgen dat de camera die lichte achtergrond niet meeneemt in de lichtmeting. Dat kun je o.a. doen door de lichtmeetmethode naar spotmeting te zetten (of bij grote onderwerpen naar centrumgerichte meting). Dan meet de camera alleen dat wat zich rond het scherpstelpunt/lichtmeetpunt bevindt. 

Natuurlijk kun je ook zelf meer licht je camera binnen laten komen door met het plus-min knopje te plussen. Of door de camera op manueel te zetten. Het is maar wat je zelf het handigst vindt!

Overigens is het krijgen van een zwart onderwerp niet altijd "fout", kijk maar naar de foto hieronder!


Ook creatieve foto's maken?

Je hebt nog twee kansen om voor de zomer te starten!
 
 
Extra ingelaste workshop creatieve fotografie

Omdat de vorige workshop zo senl vol zat, heb ik een extra workshop creatieve fotografie technieken ingelast op 13 mei.

Waarin we aan de slag gaan met bovenstaande 'bolletjes", met lightpainting, stroboscopisch flitsen, meervoudige belichting, witbalans inversie en nog veel en veel meer!

Pak nu je kans, want ook als hij dit keer weer overschreven wordt, er komt niet nog zo'n workshop dit jaar! 

Meer informatie en inschrijven kan hier : workshop creatieve fotografietechnieken.

Fotografiecursus voor gevorderden

Wil je nog net voor de zomer leren hoe je met betere vakantiefoto's thuis kunt komen? Dat kan! Op de zaterdagen 17 en 24 juni en 1 juli geef ik weer de fotografiecursus voor gevorderden. Waarin we met de thema's landschaps-, architectuur-, macro- en portretfotografie aan de slag gaan. Inschrijven kan hier: fotografiecursus gevorderden

Mis geen fotografietips, volg Stapfoto op Facebook of linkedIn!
 
Stapfoto
Dellenparkweg 6
8161 AP Epe
Nederland
Email Marketing door ActiveCampaign