RAW Toen ik probeerde om de met de camera gemaakte foto’s (in RAW) op de telefoon te zetten, lukte dit niet. Na wat zoeken op het internet kwam ik er achter dat je foto (ook) in JPEG gemaakt moet zijn, om ze over te kunnen zetten op je telefoon of tablet. Als dit niet het geval is, vindt de telefoon/tablet de foto’s niet en is het niet mogelijk om ze te downloaden.
Als je de foto’s maakt via de ontspanknop op de app (en dus niet via de camera), dan maakt de app er heel slim zelf een jpeg fine bij. De camera kan dan gewoon op RAW blijven staan.
Wil je met de camera gemaakte foto’s op je telefoon zetten, dan moet je dus in je camera menu de beeldkwaliteit naar bijvoorbeeld RAW en JPEG zetten voordat je gaat fotograferen. .
Hulpmiddelen voor RAW? Ik heb wel hulpmiddelen gevonden voor Nikon en Canon die er voor zorgen dat RAW bestanden naar je telefoon of tablet gezet kunnen worden. Dit product, genaamd Case Remote Air, zet je op je flitsschoen en verbind je met een snoertje aan je camera. Vervolgens moet je de app downloaden die erbij hoort, Case Remote App. Vanuit deze app kun je je camera verbinden met je smartphone. Dit is ongeveer hetzelfde als hierboven beschreven is. Je kunt o.a. de instellingen aanpassen, scherpstellen en de foto maken. Daarnaast kun je dus ook RAW-bestanden downloaden.
Verder heb je voor de Nikon en Canon nog een USB On-The-Go to Lightning kabel, waarmee je camera en telefoon verbindt. Voor deze optie heb je ook een app nodig. De app van de Canon heet CR2-thumbnailer en die voor de Nikon NEF-thumbnailer. Dit is dus geen draadloze manier, maar je hebt geen computer nodig om de foto’s over te zetten. Vraag is wel
of dat nou zoveel toevoegt.....
Geheugenkaart met ingebouwde Wi-Fi Als je zoals ik een camera hebt zonder Wi-Fi, kun je ook gebruik maken van een geheugenkaart met ingebouwde Wi-Fi, genaamd Eye-Fi Mobi. Het is eigenlijk gewoon een simpele SD-geheugenkaart (24x32 mm), maar dan met Wi-Fi. Het gebruik ervan is makkelijk. Je stopt de geheugenkaart in je camera. Dan downloadt je de Eye-Fi app op je telefoon in de Appstore of Play Store.
Vervolgens moet je in de app een activeringscode invoeren. Die code kun je vinden op de verpakking van de Eye-Fi Mobi. Om verbinding te maken met je camera, moet je in de app blijven. Je camera en telefoon worden dan met elkaar verbonden. De met de camera gemaakte foto’s (wederom alleen jpeg) worden dan gekopieerd naar je telefoon. Alle bestanden blijven ook op de camera staan.
Daarnaast kan de Eye-Fi Mobi verbinding maken
met andere bestaande netwerken, zoals je laptop of computer. Hiervoor heb je wel een speciale software nodig, maar zo kun je de jpeg foto’s draadloos op je computer zetten. Dit duurt via dit kaartje alleen wel veel langer dan dat je Tethered schiet ( = je camera is met de laptop/computer verbonden via een usb-kabel).
Het nadeel van de Eye-Fi geheugenkaart is dat hij, dus net zoals bij de app, alleen maar jpeg bestanden kan overzetten via de Wi-Fi. Wel is er een nieuwere versie, de Eye-Fi Mobi Pro, waarmee je RAW-bestanden draadloos kunt overzetten. Deze had ik niet tot mijn beschikking en heb ik dus niet getest.
Conclusie Persoonlijk lijkt het me soms erg handig om gebruik te kunnen maken van Wi-Fi op de camera. Aan
de andere kant betwijfel ik of ik het daadwerkelijk veel zou gaan gebruiken. Het maken van verbinding is nogal omslachtig. Dat weerhoudt ook Liesbeth er vaak van om het te gebruiken. Zelf zou ik de Wi-Fi denk ik het meest gebruiken als externe liveview en als afstandsbediening.
Zou ik een nieuwe camera kopen alleen vanwege de Wi-Fi functionaliteit? Nee, dat niet. Als het er op zit is het mooi, maar het zou mijn aankoopbeslissing niet beïnvloeden.
|