Share

Hallo abonnee,




Creatieve dip
We hebben het allemaal wel eens. Geen inspiratie. Zo ook mijn stagiair Tygo Fennema. Maar ja, hij moet wel z'n camera kennen aan het eind van de stage en geleerd hebben hoe te werken in Photoshop.... Dus hoe verder?

Ik liet hem wat voorbeelden zien van double exposure/ meervoudige belichting, en merkte dat hij daar wel enthousiast van werd. En dus kreeg hij de opdracht om hier een blog over te schrijven. Het resultaat lees je hieronder!

Wat is het?
Een double exposure opname is een foto die samengesteld is uit meerdere opnames, dus een samengevoegde foto.

Dit kan met de meeste camera`s gelijk tijdens het fotograferen. Bij mijn Nikon 7000 en bij de Nikon D4s van Liesbeth heet dit ‘meervoudige belichting’. Nadat je opgegeven hebt hoeveel foto's je samen wilt voegen, kun je gelijk de samengestelde foto maken.

Bij de Fuji XT2 is het helemaal een fluitje van een cent. Na het maken van het eerste beeld, blijf je deze foto namelijk zien op het lcd scherm. Zodat je de tweede foto er heel nauwkeurig overheen kunt positioneren.

Met Liesbeth’s tweede camera, de systeemcamera Sony a7III, is het maken van dubbelopnames niet mogelijk. Wil je dan een dubbelopname maken, dan zal dit in de nabewerking moeten gebeuren.    


Onderstaande foto vind ik zelf een mooi voorbeeld van een meervoudige belichting. Ik fotografeerde eerst een boom en daarna maakte ik een foto van een hoop bladeren. De camera zet ze mooi over elkaar heen.

Waar je wel op moet letten is dat de bladeren van de tweede foto wegvallen in de witte lucht van de eerste foto. Heb je dus wit in de ene foto, dan valt de andere foto daarin weg. 



Bij de foto hieronder heb ik bij de 1e opname een klein diafragma gebruikt (f18). Die foto is goed belicht. Bij de 2e opname heb ik een groter diafragma gebruikt (f4.5) om die tweede foto veel lichter te krijgen. De sluitertijd en iso bleven hetzelfde. Daarnaast heb ik een stukje ingezoomd om de randjes om de blaadjes te krijgen.
.

Je ziet op internet veel foto’s van portretten met bomen uit het hoofd. Dat wilde ik ook wel eens proberen. De foto is gemaakt met behulp van Photoshop. Best een lastig klusje...

Eerst heb ik een foto van mijn zusje gemaakt. Vervolgens heb ik een foto gemaakt van een paar boomtoppen. Daarna ben ik achter de laptop gekropen om te gaan Photoshoppen.

Om te beginnen heb ik de foto van mijn zusje geopend in Photoshop en heb ik haar
losgemaakt van de achtergrond.

Dit kan door met een van de selectiegereedschappen een selectie te maken. Daarna maak je een masker van die selectie door op het maskericoontje te klikken (rechthoek met het cirkeltje erin onder het lagenpallet).

Nadat ik het model los van de achtergrond gemaakt had, heb ik de foto omgezet in zwart-wit.

Vervolgens heb ik de foto met de bomen op de foto van mijn zusje gesleept,  de bomen in de juiste positie gezet en ook deze laag omgezet in zwart-wit.

Daarna veranderde ik de overvloeimodus van de bomenfoto (je moet dan dus op die laag gaan staan). Je ziet dan de eerste foto door de tweede foto heen. Hoe de foto's in elkaar blenden, verandert per overvloeimodus. Bepaal zelf wat je mooi vindt.

Na het aanpassen van de overvloeimodus, zag de foto er zo uit als je hieronder ziet. De bomen lopen dus te ver door naar onderen, waardoor ze voor haar ogen zitten.

Om dat te verhelpen, plaatste ik een wit masker op de 'bomenlaag'. Door met een zwart penseel op dit masker te schilderen, kun je delen van de foto van de bomen verbergen. Zo haalde ik de onderkant van de bomen weg om de ogen weer vrij te maken. En natuurlijk het deel waar de bomen buiten het gezicht kwamen.

Conclusie:
Ik vond dit een erg leerzame maar vooral ook leuke opdracht. Ik merk wel dat ik het lastig blijf vinden om zelf te bedenken welke foto's waarvoor geschikt zijn. Voor mij is het echt nog een 'trucje'. Maar wel een heel leuk trucje!

Door het doen van deze opdracht heb ik veel over het werken met Photoshop geleerd. Ik ga een aantal technieken zeker vaker gebruiken.

En last but not least: ik ben best blij met het eindresultaat!

Wil jij net als Tygo meer leren over fotografie?


Cursussen:

Op 12 februari start de beginners cursus (5 avonden, 2 zaterdagen, nog 2 plekjes) en op 30 maart de cursus voor de gevorderden (3 zaterdagen, nog 1 plek).

Workshops:
Op 23 maart is weer de jaarlijkse workshop "Rook en plons" gepland.

Op 26 maart, 3 en 8 april zijn er weer de populaire worskhops lightpainting. Alleen op 3 april is er nog plaats.

Op 25 mei is er een masterclass portretfotografie met creatief gebruik van flitsers en lightpainten. Bedoeld voor degenen die
wat extra's aan hun foto's toe willen voegen. Zodat je foto's er echt uitspringen.

De geleerde technieken zijn te gebruiken bij trouwreportages, portret- en modelfotografie, maar ook bij bedrijfsfoto's, journalistieke fotografie en natuurfotografie.
Veel fotoplezier!

Liesbeth van Asselt



www.stapfoto.nl

info@stapfoto.nl

06-1316 2430
Stapfoto, Dellenparkweg 6 , 8161 AP Epe, Nederland



Email Marketing door ActiveCampaign