Share

Hallo abonnee,




Hyperlapse
Voor mijn stage bij Liesbeth van Asselt van Stapfoto ben ik, Tygo Fennema, op stap gegaan om een hyperlapse te maken. Wat is een hyperlapse?? Een hyperlapse is een grote serie foto`s waarbij jij bij elke foto een beweging maakt. Denk dan aan een stap naar voren, achteren of opzij. Als je deze foto`s snel achter elkaar af laat spelen, lijkt het alsof je over de afgelegde weg ‘vliegt’. Echt super vet!

Om je alvast lekker te maken, Liesbeth maakte dit voorbeeld op Ameland: Hyperlapse vuurtoren Ameland


Hoe maak je een hyperlapse?
Moeilijk? Nee, eigenlijk is het maken van een hyperlapse best simpel. Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg ervoor dat je weet waar je de hyperlapse gaat maken. Als je de lengte van de af te leggen weg weet, kun je bepalen hoeveel foto's je gaat maken.

Je kiest zelf hoe snel het filmpje de foto’s moet afspelen. Ik heb gekozen voor 10 foto's per seconde. Dit zodat de afgelegde omgeving nog herkenbaar is. Meestal zit er een halve meter tussen de foto's.

Als je weet hoe lang de weg is die je af wilt leggen, en je weet hoeveel foto’s je per seconde wilt laten zien, weet je ook hoe lang het filmpje wordt. Als dat te kort blijkt te zijn, zul je de route dus moeten verlengen, de afstand tussen de foto's wat verkleinen of minder beelden per seconde moeten laten zien.

Nabewerking
Het maken van de hyperlapse heb ik in twee programma's uitgeprobeerd. Ik begin met Photoshop. Daarna vertel ik hoe het in het gratis programma Da Vinci Resolve 15 werkt.

Zorg er altijd voor dat de foto's in chronologische volgorde staan. Zorg er ook voor dat de nummering van de foto's doorloopt. Als dit niet zo is zal Photoshop het niet begrijpen. Als de nummering niet klopt omdat je er bijvoorbeeld een foto tussen uit gehaald hebt, kun je dit nog veranderen in de verkenner of in Photoshop Bridge.


In Photoshop werkt dit als volgt. Selecteer de foto’s die in het filmpje komen, en ga naar "extra" in de menubalk. Daar ga je naar "naam wijzigen in batch". Vink dan "kopiëren naar andere map" aan, en kies via bladeren de juiste map. Liesbeth maakt altijd tevoren al een apart mapje voor deze foto’s. Ik heb gemerkt dat dit inderdaad het handigst werkt.

Vervolgens kun je kiezen hoe je het bestand wilt noemen. Liesbeth koos in dit geval voor volgnummer en tekst, via het uitklapmenu maak je deze keuze. Vul bij tekst de gewenste naam in en klik dan op "naam wijzigen". Je foto’s staan nu opeenvolgend genummerd in het mapje.
Nu kan het echte maken van de hyperlapse beginnen. Ik heb eerst de tijdlijn aangezet via Venster (in de menubalk). Daarna ga je naar "Bestand" "openen". Dan kies je het mapje waar de foto’s voor de hyperlapse in staan. Ik klik de eerste foto aan en vink onderin "afbeeldingsvolgorde" aan (bij Apple zit dit in een vervolgschermpje). Vervolgens klik ik op "openen".
Ik kom dan in een schermpje waar ik de framerate aan kan geven. Ik kies voor 10, maar dat kan natuurlijk ook 20 of 30 zijn. Het is maar net hoe snel je het filmpje wilt laten lopen.

Als ik op OK klik, komt er onderin de videotijdlijn een balkje te staan. Het lijkt alsof er maar 1 foto in staat, ook in het lagenpallet staat maar 1 foto. Maar schijn bedriegt. Als je op de play-knop klikt, gaat het filmpje gewoon lopen.

Daarna ga je naar bestand – exporteren – video renderen. Je komt dan in het scherm wat je hieronder ziet. Je kunt je bestand hier een naam geven, de opslaglocatie aangeven, de framesnelheid eventueel nog aanpassen, etc. Ik laat het op de Adobe Media Encoder staan, zet de indeling op H.264 en op hoge kwaliteit. Dan ziet er het op de meeste schermen goed uit. Maar je kunt hier ook een voorinstelling kiezen voor bijvoorbeeld YouTube en Vimeo. Je ziet dat ik de grootte aangepast heb naar 2100 x 1400 om de 3:2 verhouding te behouden. Verder laat ik alles staan zoals het staat. Ik zorg dat "alle frames" aangevinkt staat en klik op de knop Rendering. En dan is de video klaar!

Vraag je je nu af wat het verschil tussen een hyperlapse en een timelapse is? Ter vergelijk maakte Liesbeth op Ameland ook een timelapsefilmpje, waarbij ze zichzelf dus niet verplaatste. Dat geeft een heel ander effect: Timelapse Ameland
Geen Photoshop? Geen probleem!
Heb je geen Photoshop en ook geen zin/geld om dit aan te schaffen? Geen probleem! Er zijn namelijk ook gratis programma's om een hyperlapse te maken. Liesbeth heeft goede ervaringen met het programma Da Vinci Resolve 15.

Na het downloaden van dit programma ga je in de onderste balk naar Edit. Hier klik je op file, import file, import media en zoek je het mapje met beelden voor de hyperlapse. Deze selecteer je allemaal door de 1e foto aan te klikken en met de shift-toets de laatste aan te klikken (ctrl a werkt niet) en op Open te klikken.

Nu zul je zien dat er een clip verschijnt. Deze sleep je in de timeline. Dan ga je naar deliver. Hier kies je de resolutie (ik kies voor H2.264 master). Selecteer de ‘location’, hier kun je je video straks terugvinden. Als je in dat vak een stukje naar beneden scrolt kun je de frame rate aanpassen. Als dit allemaal klaar is klik je op ‘Add to render cueue’. Nu zal de video helemaal rechts boven in het vak "Render Queue" belanden. Klik hier op "start render". Da Vinci Resolve gaat nu aan het werk en dan is je video klaar.

Ik ging een middagje naar Deventer om foto’s voor een hyperlapse te maken. Het resultaat zie je hier: Deventer. Veel kijkplezier!
Wil jij net als Tygo meer leren over fotografie?


Cursussen:

Op 30 maart start de cursus voor de gevorderden (3 zaterdagen, nog 1 plek).

Workshops:
Op 23 maart is weer de jaarlijkse workshop "Rook en plons" gepland. Deze zit vol, maar je kunt je nog inschrijven voor de wachtlijst. Mocht er iemand uitvallen, dan krijg je bericht van me en kun je kiezen of of je wel niet alsnog mee wilt doen.

Op 23 april is een extra workshop lightpainting ingepland, daar zijn nog twee plekjes vrij. De andere workshops zitten vol. Natuurlijk krijgen ook de deelnemers aan de workshop van 23 april een gratis Stapfoto Lightstick mee zodat je ook thuis aan de slag kunt met deze leuke techniek! Voor de zomer staan geen nieuwe workshops lightpainting meer gepland, de eerstvolgende is dan weer op 13 november.

Op 25 mei is er een masterclass portretfotografie met creatief gebruik van reportageflitsers en lightpainten. Bedoeld voor degenen die
wat extra's aan hun foto's toe willen voegen. Zodat je foto's er echt uitspringen. Na deze workshop ben je niet meer bang voor je flitser, komt hij eindelijk uit je tas!  

De geleerde technieken zijn te gebruiken bij loveshoots, trouwreportages, portret- en modelfotografie, maar ook bij bedrijfsfoto's, journalistieke fotografie en natuurfotografie.
Veel fotoplezier!

Liesbeth van Asselt



www.stapfoto.nl

info@stapfoto.nl

06-1316 2430
Stapfoto, Dellenparkweg 6 , 8161 AP Epe, Nederland



Email Marketing door ActiveCampaign