Share

Hallo abonnee,

Hierbij ontvang je de derde en voorlopig laatste nieuwsbrief over het onderwerp flitsfotografie. Met veel linkjes naar video's. Veel lees en kijkplezier!

De vergeten flitser

In mijn cursussen merk ik dat de opklapflitser nauwelijks gebruikt wordt. Men vergeet gewoon dat die op de camera zit. En dat is jammer! In dit filmpje laat ik zien wat de toegevoegde waarde van de opklapflitser is.  

Je ziet dat je er met de opklapflitser voor kunt zorgen dat zowel de lucht mooi blauw is, als je onderwerp goed verlicht. Dat kan natuurlijk ook met een reflectiescherm, alleen heb je dat niet altijd bij je. Terwijl op de meeste spiegelreflexcamera's wel een opklapflitsertje zit.

Mooiste resultaat krijg je als je het flitsertje niet voluit laat flitsen, maar op -1 of -2 zet. Of door er een wit papiertje voor te houden, zodat het licht wat verstrooit.


Op de meer professionele camera's ontbreekt de opklapflitser vaak omdat het de camera volgens de fabrikanten bij intensief dagelijks gebruik te kwetsbaar zou maken. Die flitser kan namelijk stuk ;-). Jammer, ik ben heel zuinig op mijn spullen, maar moet het dus toch zonder dit handige hulpmiddeltje doen.

Ook op de meeste systeemcamera's zit geen flitsertje. Logisch, want deze camera's zijn gemaakt om zo klein en licht mogelijk te zijn. Wil je met deze camera's toch een flitser gebruiken, dan kun je er meestal wel een op de flitsschoen van de camera plaatsen. Dat kan dan een klein flitsertje zijn zoals Fuji dat bij de camera levert, of een wat grotere reportageflitser.

De reportageflitser

Een reportageflitser zet je natuurlijk het liefst een eindje van de camera af in plaats van op de flitsschoen van de camera. Omdat van opzij flitsen nu eenmaal mooiere foto's oplevert met meer diepte.

Een reportageflitser biedt sowieso meer mogelijkheden dan een opklapflitser. Zo kun je bijvoorbeeld het flitslicht bundelen, zodat je een spotlight ergens op kunt richten. Dat kan ook door een kokertje op het opklapflitsertje te zetten, maar dat moet je dan maar net bij de hand hebben.

Daarnaast kun je bij een reportageflitser de flitsduur zo kort zetten dat je de beweging van het onderwerp 'bevriest'. Dat is fijn voor sportfotografen, voor mensen die dieren of kinderen fotograferen, en voor creatieve toepassingen natuurlijk!  

Deze en andere onderwerpen met betrekking tot het werken met een flitser, komen allemaal aan de orde tijdens mijn workshop rook en plons op 21 maart.

Als je op deze link klikt, kom je op een pagina terecht met informatie over deze workshop, maar je ziet er ook een video over het bevriezen van beweging door middel van flitsers.

Overigens hoef je om mee te doen met de workshop niet zelf een flitser te hebben, ik zet de opstellingen tevoren klaar, waarbij we mijn flitsers gebruiken. Natuurlijk mag je om te oefenen wel je eigen flitsers meenemen. De keus is aan jou!    

Ook tijdens de masterclass Flash & lightart vertel ik alles over de werking van flitsers. In combinatie met lightpainting in dit geval. Ook voor deze workshop hoef je nog niet zelf een flitser te hebben, we gebruiken mijn flitsers.

Hier vind je alvast een leuke behind the scenes video van deze workshop
.

We geven deze workshop 16 mei voor het laatst op de gave urbanlocatie waar ik vorig jaar ook al workshops gaf. Pak je kans dus! Deze locatie wordt namelijk gerenoveerd. Jammer voor ons natuurlijk, maar het pand blijft dus gelukkig behouden!

Heb je helemaal niks met flitsen, maar wil je wel leren lightpainten?
Er zijn voor dit voorjaar drie workshops Lightart gepland op drie verschillende en verrassende locaties.

Zo vindt de workshop van 31 maart bijvoorbeeld plaats in de torenkamer van de Lebuinuskerk in Deventer! Voor de liefhebbers gaan we daarna bij goed weer ook nog langs de IJssel aan de slag om de skyline van Deventer te fotograferen in combinatie met lightpainting. Met als opvallend element de Lebuinuskerk waar je net in de toren was ;-). Aanmelden kan via
ik wil leren lightpainten

Zoals gezegd was dit de derde en voorlopig laatste nieuwsbrief over flitsfotografie. Het was een veel gevraagd onderwerp. Heb je nou ook een onderwerp waar je meer over wilt weten, stuur me dan een email. Dan kijken we of we dat in een van de volgende nieuwsbrieven kunnen behandelen.  
Veel fotoplezier!

Liesbeth van Asselt



www.stapfoto.nl

info@stapfoto.nl

06-1316 2430
Stapfoto, Dellenparkweg 6 , 8161 AP Epe, Nederland



Email Marketing door ActiveCampaign