Share
Voorvertoning

Hallo abonnee,


We zijn weer begonnen!
Afgelopen zaterdag was het zover. Voor het eerst in drie maanden weer een klein groepje cursisten voor een fotografieles. Spannend.... Hoe zal het gaan? Houdt iedereen wel voldoende afstand? Je hebt toch gauw de neiging om bij elkaar op het schermpje te kijken. En wast iedereen z'n handen bij het vastpakken van bijvoorbeeld elkaars flitser? Het was voor iedereen wennen. Maar al met al is het volgens mij best goed gegaan!

Onderwerp van de dag was het gebruik van een flitser bij portretfotografie. Waarbij we de flitser van de camera af haalden, "off camera flash" zoals dat zo mooi heet.

Gebruik van een flitser bij portretfotografie
Natuurlijk fotograferen we allemaal het liefst zonder hulpmiddelen om alle aandacht aan het model te kunnen geven. Want een mooie portretfoto maken is en blijft voor het grootste deel toch afhankelijk van het contact wat je maakt met het model. De techniek is echt ondergeschikt.

Maar soms wil je er voor een bepaald effect toch een flitser bij zetten. Hoe gaan we dan te werk?

Off camera flash
Om het bekende lelijke platte flitslicht te voorkomen, gebruiken we de flitser los van de camera. Die flitser staat op een statiefje. Onder de flitser zit een ontvanger. Bij de nieuwere flitsers is die ontvanger overigens al ingebouwd.

Op de camera zetten we de zender die de ontvanger moet 'triggeren'. D.w.z. dat de zender op het moment dat jij de ontspanknop indrukt, een seintje geeft aan de ontvanger onder of in de flitser, dat die flitser af moet gaan.

Zelf gebruik ik zowel Godox als Hahnel flitsers (beide met ingebouwde ontvangers) met de daarbij behorende Godox en Hahnel zenders. Het fijne van deze sets is dat je de sterkte waarmee de flitser moet flitsen op de zender (die op je camera zit) in kunt stellen. Je hoeft dus niet steeds op en neer te lopen naar de flitser.  

Om het simpel te houden, zetten we zowel de camera als de flitser op M, op handmatig dus. Dat lijkt misschien ingewikkeld als je nog nooit op M gefotografeerd hebt. Maar bij flitsen is dit echt de makkelijkste werkwijze omdat je met twee soorten licht te maken hebt. Met het aanwezige licht en met flitslicht. En je wilt natuurlijk zelf bepalen hoe de balans tussen die twee uitvalt.

Flitssynchronisatietijd
Je begint met het aanwezige licht. Maak een paar testfoto's om te kijken welke camera instellingen je nodig hebt om de omgeving naar je zin belicht te krijgen. Denk daarbij om de flitssynchronisatietijd! Dat is de kortste sluitertijd waarmee je kunt flitsen zonder een zwarte balk onderin je foto te krijgen. Meestal zit dit op 1/200e of 1/250e. Wat de flitssynchronisatietijd voor jouw camera is, kun je in de handleiding vinden. Of door het uit te proberen.... Krijg je bij 1/250e een zwart randje onderin de foto? Dan probeer je of dat bij 1/200e weg is. Nog steeds een randje? Dan ga je naar 1/160e. Bij de meeste camera's is het randje dan wel weg.

Vervolgens voeg je flitslicht toe. Je richt de flitser op het model en je maakt een testfoto om te kijken of je meer of minder flitslicht op het model wilt. Die hoeveelheid flitslicht stel je op de zender in. Tevreden? Dan ben je klaar om de definitieve foto te maken!

Model
Liefst zet je het model met de rug tegen het licht / de zon in. Op die manier kun je de hoeveelheid licht die op het model valt helemaal bepalen met je flitser. Zo splits je echt het aanwezige licht en het flitslicht. Dat is ook hoe ik onderstaande foto maakte. Een lightpainting achter beide modellen waarbij alleen het meisje is ingeflitst.



Vraag advies in een goede fotozaak als je een flitsset gaat kopen! Er is veel keus en afhankelijk van wat je ermee wilt gaan doen en van wat je budget is, kunnen zij je helpen de juiste keuze te maken.

Of volg een workshop bij Stapfoto. Voor de workshop Flash & lightart op 3 oktober zijn ivm alle Coronawijzigingen weer twee plaatsen vrij! Tijdens deze workshop bespreken we behalve bovenstaande ook de hulpmiddelen die er zijn voor flitsfotografie, flitsen op het 2e gordijn, HSS, kanalen en groepen, zoomen op je flitser, etc. Het is i.v.m. de 1,5 meter maatregel voorlopig de enige workshop waar we aan de slag kunnen met flitsers. De workshops Rook & plons en Creatieve technieken, waar we ook werken met flitsers, zijn helaas komen te vervallen.

Liesbeth van Asselt


www.stapfoto.nl

info@stapfoto.nl

06-1316 2430
Stapfoto, Dellenparkweg 6 , 8161 AP Epe, Nederland



Email Marketing door ActiveCampaign