Share
Voorvertoning

Hallo Sam,


Het kon nog net.....

Wat waren we blij dat de Fotofair door kon gaan. En wat hadden we een mazzel! Net voordat de boel i.v.m. toenemende coronabesmettingen weer op slot ging, gaven wij onze workshops lightpainting op de Fotofair. En wat hebben we daar ontzettend van genoten....

Onderstaand vinden jullie een korte impressie van hetgeen we gedaan hebben op de Fotofair.

Na zoveel jaren lightpainten, blijf ik op zoek naar nieuwe toepassingen om mezelf uit te blijven dagen. Inmiddels borrelen de nieuwe ideeën voor de Fotofair 2022 alweer op. Wat we er in ieder geval aan toe gaan voegen is het werken met blacklight bij lightpainting.

Wat is blacklight?
Voor blacklightfotografie (ook wel "glow in the dark" fotografie genoemd) werk je met UV-licht. Het voor ons oog zichtbare licht heeft een golflengte tussen de 400 en 800 nanometer. Bij UV-licht is dat tussen de 40 en 400 nanometer, wat betekent dat wij dit licht niet kunnen zien. Dat is ook gelijk de reden waarom dit licht "zwart licht" genoemd wordt.

Veel UV-lampen geven overigens ook wat paars licht af, zodat je kunt zien dat ze aan zijn. Handig, omdat te lang in UV-licht kijken je ogen kan beschadigen.

Ultraviolet licht wordt o.a. gebruikt voor de controle van de echtheid van bankbiljetten. Een deel van de opdruk is namelijk alleen in UV-licht zichtbaar. En het wordt bijvoorbeeld ook gebruikt om sporen van lichaamsvloeistoffen op te sporen. Iets wat we allemaal op TV kunnen zien bij CSI.  

Maar als fotograaf gebruik je het alleen omdat het leuk is ;-). Inmiddels heb ik door veel te experimenteren in mijn voor dit doel verder donker gehouden studio al het nodige geleerd over het fotograferen met UV-licht.

O.a. dat de handzame UV-zaklampen helaas lang niet sterk genoeg zijn voor blacklightfotografie. Dat geld kun je dus beter in je zak houden.....

En ook dat de speciale filters die je voor je reportageflitser kunt zetten veel teveel licht tegenhouden. Dit zijn filters die het 'normale licht" blokkeren en alleen UV-licht doorlaten. Maar dat is dus veel te weinig licht. Alleen als je de flitsers heel dichtbij het onderwerp zet lukt het (met een hoge iso) om wat licht op de sensor van je camera te krijgen.  

Extra probleem bij veel moderne flitsers is dat er een filter in het voorste glas ingebakken zit wat UV-licht tegen houdt. De goedkope en simpele Yongnuo YN560-III heeft dit probleem niet. Maar helaas is ook deze flitser niet sterk genoeg met het zwarte UV-filter ervoor. Ik heb dus tenslotte toch maar grote UV-lampen aangeschaft.

Wat heb je nog meer nodig behalve UV-licht?
Kleding die je gebruikt op neonparty's bijvoorbeeld. En pruiken, neonverf en -make up. De meeste neonverf en make-up zijn achteraf weer makkelijk te verwijderen met babydoekjes. Maar voordat je iemands 'body paint', zou ik dat wel eerst uitproberen op een klein stukje huid wat normaal onder de kleding zit ;-).

De huid vooraf insmeren met een beetje handzeep (net zoals je dit bij het kitten van een voeg doet), maakt het na de fotoshoot verwijderen van de neonverf nog makkelijker.

Bedenk bij het gebruik van huidverf wel dat blauwe verf heel sterk reageert en geel en groen veel minder. Roze en rood zitten daar een beetje tussen in. Sowieso werk je in laagjes, maar van groen en geel zijn dus meer laagjes nodig.

Hetzelfde geldt voor je lightpaintingspullen. Het een geeft meer neonlicht af dan het ander. Met het een moet je dus sneller bewegen dan met het ander. En met sommige spullen lukt het helemaal niet......

Naast speciale kleding en neon verf en make-up, zijn er ook verschillende huis-tuin-keuken spullen die gaan gloeien onder UV-licht. Bijvoorbeeld een glas Tonic wordt blauw door de kinine die er in zit. En vitamine B12 licht geel op. Waar je het aan de buitenkant eigenlijk al aan ziet: markeerstiften zijn prima te gebruiken voor een blacklightshoot!  

Wat we overigens ook zagen is dat het gebruik van een ouderwets geelfilter voor je lens, de kleuren veel mooier maakt! Heb je nog zo'n filter liggen, gooi het dan dus niet weg. Links is zonder geelfilter, rechts met geelfilter. De sterkte van het licht en de camera-instellingen zijn verder hetzelfde.
Misschien een leuk onderwerp om eens mee te experimenteren in je vakantie? Ik kom er nog wel een keer terug om e.e.a. verder uit te diepen. Heb je er zelf ervaring mee, laat me dit dan vooral weten! Altijd leuk om ervaringen uit te wisselen.

En wil je na de vakantie nog even in vakantiestemming blijven, schrijf je dan in voor de workshop Lightpainting nature. Ook zo'n lekker creatief onderwerp!

Op 8 september gaan we de natuur in met trechters, buizen, wielen, flitsers, zaklampen en andere ledlampen. Om daarmee figuren te maken en onderwerpen te beschilderen. Dat doen we tijdens het zo fotogenieke “blauwe uurtje”, maar natuurlijk ook als het donker is. Om iedereen goed te kunnen helpen, geldt een maximum aantal van 6 cursisten.

Klik hier om tekst toe te voegen.
Voor nu wens ik jullie allemaal alvast een heel fijne en fotogenieke vakantieperiode toe en ik hoop jullie daarna snel weer te zien!
Hartelijke groet,

Liesbeth van Asselt



www.stapfoto.nl

info@stapfoto.nl

06-1316 2430
Stapfoto, Dellenparkweg 6 , 8161 AP Epe, Nederland



Email Marketing door ActiveCampaign