Share
Voorvertoning

Hallo abonnee,

Slechte adviezen

Het begon al toen ik als kind met de camera van mijn vader foto's begon te maken. Iedereen wilde me helpen en gaf goedbedoelde, maar naar later bleek niet altijd even goede, adviezen. De slechtste adviezen die ik zelf of via cursisten hoorde, vind je hieronder.

Met de zon in de rug fotograferen

Hoe vaak ik dit advies gehoord heb is niet meer te tellen. Eigenwijs als ik ben, ging ik lang geleden het omgekeerde dus maar eens uitproberen. Waarbij bleek dat tegen de zon in fotograferen juist prachtige en sfeervolle natuurfoto's opleverde. Tot op de dag van vandaag fotografeer ik dus regelmatig tegen de zon in!

Reden voor dit advies was dat men bang was dat het slecht zou zijn voor mijn ogen om tegen de zon in te kijken, en omdat ik er "lelijke vlekken" van op de foto zou krijgen (flare en diafragmavlekken). Vlekken die ik overigens vaak wel wat toe vind voegen. Smaken verschillen nu eenmaal.....

Nou denk ik zeker dat je niet vijf minuten tegen de zon in moet kijken, maar met korte sluitertijden kan het m.i. prima. En het levert behalve bij natuurfotografie, bijvoorbeeld ook betere portretfoto's op dan dat je de boel omdraait en het model met geknepen ogen tegen de zon in laat kijken.

Wil je hier mee experimenteren? Ik schreef er in 2017 al eens een nieuwsbrief over met een aantal foto's ter inspiratie. 

Niet flitsen, dat is lelijk

Misschien klopte dit advies wel tot we flitsers los van de camera gingen gebruiken. Met de flitser op je camera een portretfoto maken geeft inderdaad meestal geen flatteus resultaat. Het gezicht wordt dan te 'plat'. Uitweg kan dan zijn om via een wit plafond of via een witte muur te flitsen.

Maar tegenwoordig werken we "OCF", Off Camera Flash. Wat wil zeggen dat de flitser niet meer op de camera staat, maar los van de camera op een statiefje. Die flitser kun je nu overal neerzetten waar je maar wilt. Op die manier kun je flitsfoto's maken zonder dat de kijker dat op de foto's terug ziet.

Ben jij ook "natuurlijk licht fotograaf" omdat je de flitser maar een eng ding vindt, volg dan de masterclass Flash and lightart op 1 oktober. Ik leer je dan op een speelse manier hoe de flitser werkt. Zonder ingewikkeld technisch gedoe. Zodat je met evenveel gemak foto's met en zonder flitser maakt. Iets wat je creativiteit een enorme boost geeft!

De iso MOET laag

Natuurlijk is een foto zonder ruis mooi. Maar wat als je in een donker theater dansende kinderen moet fotograferen? Met je iso op 100 en je diafragma zo groot mogelijk, heb je dan nog steeds een lange sluitertijd nodig. Met als gevolg dat al die dansers door hun bewegingen onscherp op de foto komen. 

Zeg nou eens eerlijk, wat hebben de ouders van deze kinderen denk je liever, onscherpe of zelfs onherkenbare kinderen of ruis op de foto? Ik weet zeker dat ze voor het laatste kiezen.

Dus ja, het is fijn als je je iso laag kunt houden, maar liever een foto met ruis dan een foto met onherkenbare schimmen daar op. Al kan dat soms ook heel mooi zijn ;-).

Je hoeft niets van techniek te weten, fotografeer gewoon op gevoel
Tja, wat zullen we daar nu eens van zeggen? Volgens mij is het juist zo dat pas als je de techniek beheerst, er ruimte komt voor creativiteit en fotograferen op gevoel.

Als je gevoel bijvoorbeeld zegt dat de foto er lekker licht en luchtig uit moet zien en de foto blijft steeds te donker omdat je niet weet aan welke knoppen je moet draaien, dan raak je gefrustreerd en is er weinig ruimte meer voor creativiteit.

Wil je meer ruimte krijgen voor creativiteit en fotograferen op gevoel, volg dan een beginnerscursus fotografie. Deze vindt nog voor de komende vakantieperiode plaats, zodat je al tijdens je vakantie mooie en creatieve foto's op gevoel kunt maken.

Ik leg je op 11, 18 en 25 juni graag uit hoe de techniek werkt. Drie dagen waarop we na ieder stukje theorie samen gaan oefenen hoe die theorie in de praktijk werkt. Zodat je foto's scherper, beter van kleur, en goed belicht uit je camera komen. Op naar mooie vakantiefoto's!

En wil je nog voor de zomer iets nieuws en creatiefs leren? Voor de workshop "Magical lightart" waar we aan de slag gaan met rook, gobo's (lichtvormers), kleur, flitsers en ledlampen zijn deze week twee plaatsen vrij gekomen. Meld je dus snel aan!

Tijdens deze workshop werk je met mijn apparatuur, dus je hoeft alleen maar je camera en statief mee te nemen om met echt unieke beelden thuis te komen!

Na de zomer zijn op 10 en 17 september ook alweer twee supergave workshops gepland, daar kom ik later op terug! Ben je hier nieuwsgierig naar, dan kun je alvast een kijkje nemen bij deze workshops "Painsplash" en "Maak het perfecte plaatje".


Heel fijne en zonnige paasdagen gewenst!
Hartelijke groet,

Liesbeth van Asselt



www.stapfoto.nl

info@stapfoto.nl

06-1316 2430
Stapfoto, Dellenparkweg 6 , 8161 AP Epe, Nederland



Email Marketing door ActiveCampaign