Share
Voorvertoning

Hallo abonnee,

Kleur bepaalt het gevoel wat je je foto meegeeft

Kleuren (of het gebrek daaraan) zijn alles bepalend voor de sfeer en uitstraling van je foto. In deze nieuwsbrief daarom iets over kleurharmonieën. Welke kleuren werken harmonieus samen en welke niet?

Allereerst is het belangrijk om te bepalen wat de hoofdkleur in de foto wordt. Bij een portret is dat meestal de huidskleur, maar staat iemand in een weiland dan zal de hoofdkleur groen zijn. Vanuit die hoofdkleur gaan we aan de slag met het kiezen van een kleurharmonie.

Complementaire kleuren
Wat in de fotografie vaak goed werkt is complementaire kleuren. In de kleurencirkel hieronder zie je dat tegenover een blanke huidskleur (waar veel oranje in zit) blauw ligt. Blauw is daarmee de complementaire kleur van een blanke huid. Dat is de reden waarom je op TV vaak een blauwe achtergrond ziet achter een presentator.


Split complementaire kleuren
Naast complementaire kleuren kennen we split-complementaire kleuren als een van de kleur harmonieën. Vaak werkt dit nog net iets beter dan sec de complementaire kleuren gebruiken. Stel dat blauw je hoofdkleur is, dan kies je op de kleurencirkel voor de twee tinten direct naast de complementaire kleur van blauw. Hoe dat uitpakt zie je op onderstaande foto. Naast blauw zie je een geel plafond, een goudkleurige huid en een oranje lamp.

Triade kleurharmonie
Zijn de tinten iets verder weg van de tegenoverliggende kleur, en vormen ze feitelijk een driehoek, dan spreken we van de triade kleurharmonie. Om te voorkomen dat deze drie kleuren met elkaar gaan concurreren, kies je een hoofdkleur met alleen accenten van de twee andere kleuren.


Analoog kleurmodel

Van geheel andere orde is het analoge kleurmodel. Daarbij kies je namelijk twee extra kleuren die aan beide kanten van de hoofdkleur liggen. Hieronder zie je een foto met een achtergrondmuur die paars is. Aan beide kanten van paars ligt op de kleurencirkel blauw en rood.

Het is niet de bedoeling dat je met het kiezen van de twee extra kleuren de halve kleurencirkel bestrijkt. Een kwart cirkel tot een derde is meestal een goede keuze.



Colorgrading
Mocht de kleurharmonie die je wenst ter plekke niet helemaal lukken, dan kun je de kleuren achteraf natuurlijk nog aanpassen in de nabewerking. Dat noemen we "colorgrading". In een volgende nieuwsbrief zal ik daar iets meer over vertellen.


De praktijk
Wil je leren hoe je in de praktijk werkt met kleurenleer, dan kun je de workshop
Creatieve kleur en lichteffecten volgen. Deze vindt plaats op 26 november in Epe.

Je leert dan, naast het werken met kleur harmonieën, ook hoe je voorkomt dat naast elkaar gelegen kleuren in elkaar overlopen (wat vaak modderige kleuren geeft). Hoe je het hoofdonderwerp wel neutraal van kleur houdt als je gekleurd flitslicht of gekleurde lampen gebruikt. Hoe je kleuren al tijdens het fotograferen verzadigder maakt. En last but not least gaan we ook nog aan de slag met icm en rook. Een zeer leerzame en creatieve workshop dus!

Korting
PS: Misschien wil je deze workshop ook aan iemand anders geven? Voor kerst bijvoorbeeld?
Schrijf jullie dan even apart in. Na de eerste inschrijving ontvang je nu namelijk een kortingscode voor 10% korting op de tweede inschrijving. Deze kortingscode verschijnt op je scherm, neem die even over en gebruik hem bij de tweede inschrijving. Doe er je voordeel mee!

Hartelijke groet,

Liesbeth van Asselt



www.stapfoto.nl

info@stapfoto.nl

06-1316 2430
Stapfoto, Dellenparkweg 6 , 8161 AP Epe, Nederland



Email Marketing door ActiveCampaign