Share

Hallo Sam,Zoals je inmiddels wel weet, houd ik er erg van om met simpele middelen leuke, mooie of verrassende resultaten te bereiken. Dus maakte ik ter ere van ons jaarlijkse fotoweekend voor mijn vakgroep deelnemers een fisheye lens.

Hoe? Dat lees je zo dadelijk. Eerst even iets anders. Namelijk het aanbod om in de decembermaand iets leuks te gaan doen met lampjes. Dat ziet er zo uit:

Natuurlijk zit er in december geen blad meer aan de bomen (bovenstaande foto is vorige week gemaakt), maar in de buurt van Epe is een klein stukje bos waar je na zonsondergang mag komen en waar een plekje te vinden is met mooie dennenbomen. Hoeveel kerstsfeer wil je hebben......

We gaan tijdens deze workshop met twee methodes aan de slag om bomen met licht te beschilderen. Je mag zelf kiezen welke methode je het mooiste resultaat vindt geven. Onderstaande foto is op exact dezelfde plek in dit bosje gemaakt, maar dus op een heel andere manier.


Behalve het met licht beschilderen van bomen, gaan we natuurlijk ook aan de slag met de vormen van lightpainting zoals die o.a. in mijn boek Flash&Lightart beschreven staan. Alle informatie over wat we gaan doen, de datum, tijd, prijs, benodigdheden, etc., vind je onder deze link.

Ik heb de workshop gisteren pas online gezet en er zijn intussen nog maar twee plekjes over. Wees er dus snel bij als je mee wilt doen! Of als je deze workshop bijvoorbeeld aan iemand cadeau wilt doen voor Sinterklaas. Extra leuk is dat ik de prijs in vergelijking met vorig jaar nog niet verhoogd heb.....

Fish eye lens maken
Okee, dan zoals beloofd een tip om zelf goedkoop een fisheye lens te maken.

Wat ik hiervoor gebruikt heb is een deurspionnetje. Deze heeft een diameter van 16 mm. Vervolgens heb ik in een lensdop een gat geboord van 16 mm. En gelukkig had ik de luxe dat iemand uit de vakgroep een 3D-printer heeft en zij dus de rest van de doppen voor alle deelnemers gemaakt heeft ;-).

Waar je om moet denken is dat de klemmetjes van de lensdop niet tot het midden van de dop doorlopen. Het geboorde gat mag niet door de klemmetjes heen lopen. Het soort doppen zoals hieronder afgebeeld, werken dus prima.
Vervolgens schroef je het spionnetje uit elkaar en schuif je het onderste deel (wat normaal aan de binnenkant van de deur zit) vanaf de binnenkant van de dop door het gat. Dan schroef je het bovenste deel er weer op, lijm je het spionnetje aan de lensdop vast en klaar is Kees.
Als je nu een foto gaat maken (het beste werkt het met een groothoeklens van bv 16-35 mm), zul je merken dat er veel zwart rondom je beeld komt. Dat is niet te voorkomen. Je zult de foto dus bij moeten snijden. Als je dat gedaan hebt, is dit het resultaat:
De totale kosten voor deze fisheye lens zijn 4,95 voor de deurspion, 1,95 voor de lensdop, verzendkosten van de spionnetjes en lensdoppen en een beetje lijm. Voor iets minder dan 15 euro ben je dus klaar.

Veel plezier met experimenteren!

PS: wil je volgend jaar zelf deelnemen aan de Stapfoto vakgroep, dan kun je je nu al aanmelden. Je schrijft je altijd in voor een heel jaar. Al blijven sommigen 10 jaar lid vanwege de geboden fotografische uitdagingen en de gezelligheid!

Hartelijke groet,

Liesbeth van Asseltwww.stapfoto.nl

info@stapfoto.nl

06-1316 2430
Stapfoto, Dellenparkweg 6 , 8161 AP Epe, NederlandEmail Marketing door ActiveCampaign