Stapfoto
 
fotografieworkshop bij Stapfoto
Jullie vragen beantwoord
Naar aanleiding van de vorige nieuwsbrief over ICM kreeg ik nogal wat vragen binnen via de mail. O.a. over ND-filters. Die vragen zal ik in deze extra nieuwsbrief beantwoorden. 
Welk ND-filter heb ik nodig?
Dit was verreweg de meest gestelde vraag. 

Een ND-filter is een grijsfilter (Neutral Density) wat licht tegen houdt. Zoals vermeld in de vorige nieuwsbrief gebruik ik voor ICM een variabel ND-filter wat ik op de lens schroef. Dat heeft een aantal voordelen boven een 'vast' ND-filter:
1. Ik ben veel flexiber in hoeveel licht ik tegen wil houden.
2. Ik kan de scene die zich voor mijn lens bevindt nog steeds zien. 
3. De autofocus werkt nog, iets wat bij bijvoorbeeld een Big Stopper (een vast ND-filter wat 10 stops licht tegen houdt) niet zo is. 
4.  Een variabel ND-filter bestaat uit 2 polarisatiefilters die tegen elkaar aan gemonteerd zijn (en die je ten opzichte van elkaar kunt verdraaien), waardoor de kleuren extra verzadigd worden. Omdat je bij ICM altijd op zoek bent naar contrast, en dus ook naar kleurcontrast, is dit een groot voordeel. 

Maar een variabel ND-filter heeft ook nadelen: 
1. Zowel op een groothoeklens als bij te ver doordraaien, ontstaat een donker kruis of worden de hoeken zwart. Bij een 2-10 stops filter kun je daardoor meestal maar tot 8 stops gaan. Wat overigens meer dan voldoende is voor deze tak van sport. 
2. Omdat het twee polarisatiefilters zijn, houdt het de schittering van water tegen. Dat is soms minder mooi. Zie het voorbeeld hieronder. 

Veel ND-filters geven een kleurzweem, dat geldt voor zowel de vaste als de variabele ND-filters. Lees de reviews er dus op na voordat je zo'n filter aanschaft!

Voor degenen die op 9 november meedoen aan mijn workshop "Long exposure en ICM" (nog 1 plekje beschikbaar!) zijn filters te leen die geen/heel weinig kleurzweem geven. Wil je zelf een filter aanschaffen voor deze workshop, mail me dan even voor advies. 
Hoe beweeg ik de camera?
Het soort beweging heb ik in de vorige nieuwsbrief al besproken.

Wat verder van belang is, is de duur en de snelheid van de beweging. Hoe sneller en hoe langer je de camera beweegt, hoe vloeiende/zachter de foto zal worden. Korte bewegingen geven meer structuur aan de foto. De driehoek sluitertijd, duur van de beweging en snelheid van de beweging bepaalt de uitstraling van je foto.

Onderstaande foto's zijn op hetzelfde tijdstip op dezelfde plek genomen. De eerste met korte bewegingen, de tweede met lange bewegingen. Het resultaat is een compleet andere foto. 
Daarnaast is het van belang om je te realiseren dat daar waar de camera al een witte lucht vastgelegd heeft, en de sensor dus al 'vol' met licht is, er niet nog meer licht over die plek heen gelegd kan worden. 

Cocreet betekent dit dat je altijd met licht over donker schildert. Abacadabra? Er is nog 1 plekje vrij voor de workshop op 9 november ;-). 
Wat maakt jou zo enthousiast over ICM?
Ik vond het best bijzonder dat ik deze vraag een paar keer kreeg..... Dus hieronder dan toch een wat persoonlijker noot dan jullie meestal in mijn nieuwbrieven vinden. 

Ik ben iemand die snel de uitdaging in een bepaalde tak van fotografie verliest. Ik wil blijven leren. Dus in vogelvlucht: ik ging voor mijn vrije werk al van macro naar landschappen, en van lanschappen naar flitsen in de natuur. Vervolgens combineerde ik dat flitsen met lightpainten. En met creatieve dingen als meel, water en vuur. En toch: als ik het 'trucje' eenmaal ken, wil ik mezelf weer verder uitdagen. 

Hoe anders is dat met ICM. Zelfs op dezelfde locatie, met dezelfde camera instellingen, blijft het resultaat onvoorspelbaar. Je maakt nooit tweemaal dezelfde foto. Het is steeds weer een uitdaging om het juiste onderwerp en de juiste duur en snelheid van beweging te vinden. ICM is daarmee voor mij een geweldige manier om mijn creativiteit te prikkelen: wat kan ik anders doen om het door mij gewenste resultaat te krijgen? 

Veel foto's mislukken. En soms lukt het gewoon helemaal niet. Dan ga ik later weer terug. Dat is leren.... Ik ben al vele jaren bezig met ICM, maar ik leer ik nog steeds! En daar geniet ik met volle teugen van. Geen betere manier om je hoofd leeg te maken! 

Probeer het maar eens.... je zult merken dat het verslavend is!
Hartelijke groet, 
Liesbeth van Asselt